Analyse urologische zorgpaden
Meer inzicht in de CO2-voetafdruk en personeelsinzet van specifieke behandeltrajecten is cruciaal vanwege de klimaatimpact en het groeiende personeelstekort in de zorg. De afdeling Urologie vergeleek twee behandelingen met een vergelijkbare genezingskans voor spierinvasieve blaaskanker: radicale cystectomie (RC, operatief verwijderen van de tumor) en chemoradiatie (CRT, chemotherapie gecombineerd met bestraling). De twee behandelingen zijn voor de hele regio Zuidwest Nederland in het Erasmus MC geconcentreerd.
De CO2-voetafdruk van CRT is 264 kg CO2, tegenover 208 kg CO2 voor RC. Dit verschil komt vooral door een 1,5 keer hoger energieverbruik in vergelijking met RC en de reisbewegingen van CRT-patiënten, die 20 keer naar het ziekenhuis moeten, goed voor 74% van de totale uitstoot van de behandeling. Bij RC is 49% van de uitstoot afkomstig van medische producten. CRT gebruikt echter drie keer minder personeelsuren dan RC (29 uur versus 90 uur).
Deze analyse biedt inzicht in verduurzamingsmogelijkheden, zoals het verminderen van medische productgebruik bij RC en het stimuleren van emissievrij vervoer voor CRT-patiënten. In tijden van extreme personeelskrapte kan bestraling in sommige gevallen de voorkeur krijgen door de lagere personeelsinzet.