Paracetamol challenge

Lees ons jaarverslag online

Milieuvervuiling tegengaan en duurzaamheid stimuleren door patiënten vaker paracetamol in tabletvorm te geven dan via het infuus: dat is de achterliggende gedachte van de paracetamolchallenge, een initiatief van Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker

Paracetamol challenge

Milieuvervuiling tegengaan en duurzaamheid stimuleren door patiënten vaker paracetamol in tabletvorm te geven dan via het infuus: dat is de achterliggende gedachte van de paracetamolchallenge, een initiatief van Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en staflid Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC.

Op de intensive care krijgen de meeste patiënten 4 keer per dag 1 gram paracetamol. Daarbij is er de keuze om dit intraveneus te doen of oraal via tabletten. Het toedienen van tabletten gaat sneller, is kostenbesparend en het levert minder afval op. Om collega’s binnen het Erasmus MC en zorgprofessionals in andere ziekenhuizen te inspireren, initieerde Hunfeld in 2023 de Paracetamol challenge. In de challenge worden zorgverleners regionaal, nationaal en internationaal uitgenodigd om gedurende een maand tenminste 25 procent minder intraveneus paracetamol toe te dienen en het reductiepercentage te mailen naar paracetamolchallenge@erasmusmc.nl. Deelname aan de challenge maakt inzichtelijk dat afvalvermindering in de praktijk mogelijk is terwijl hoogwaardige zorg gewaarborgd blijft. Bewustwording is een belangrijke stap op weg naar meer duurzaamheid.