Minder medicatie bij Crohn

Lees ons jaarverslag online

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding van een arts veilig de medicatie verminderen. Het medicijn adalimumab blijft vrijwel net zo goed werken als patiënten het middel minder vaak nemen.

Minder medicatie bij Crohn

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding van een arts veilig de medicatie verminderen. Het medicijn adalimumab blijft vrijwel net zo goed werken als patiënten het middel minder vaak nemen. Aan het onderzoek namen twintig ziekenhuizen deel. Het onderzoek is een voorbeeld van een praktijkstudie waarvan de resultaten goed en direct toepasbaar zijn in de klinische praktijk.

Verminderde medicijninname bevordert het welzijn van een deel van de patiënten, bijvoorbeeld omdat zij minder bijwerkingen ervaren en minder vaak worden geconfronteerd met hun ziekte. Daarnaast levert het een kostenbesparing op in een tijd waarin zorgkosten stijgen. In een vervolgstudie gaan de onderzoekers berekenen hoeveel kosten worden bespaard als patiënten minder medicatie krijgen.