Minder antibiotica na blindedarmoperatie

Lees ons jaarverslag online

Patiënten die geopereerd zijn aan een complexe blindedarmontsteking kunnen veilig en effectief worden nabehandeld met een tweedaags infuus met antibiotica.

Minder antibiotica na blindedarmoperatie

Patiënten die geopereerd zijn aan een complexe blindedarmontsteking kunnen veilig en effectief worden nabehandeld met een tweedaags infuus met antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC in samenwerking met vijftien deelnemende ziekenhuizen.

Aan de start van de studie was de standaard nabehandeling een 3- tot 5-daags infuus met antibiotica, al dan niet aangevuld met orale antibiotica bij ontslag. De studie is niet alleen relevant in het kader van kostenbesparing, maar heeft ook een belangrijke maatschappelijke waarde: resistentie tegen antibiotica is een wereldwijd probleem. Het terugdringen van onnodig antibioticagebruik is hard nodig. Daarnaast is het in het kader van passende patiëntenzorg gezonder voor mensen om minder medicijnen in te nemen en prettiger om na de operatie eerder naar huis te kunnen om te herstellen.

De effectief bewezen werkwijze van twee dagen antibiotica in plaats van drie tot vijf dagen kreeg al snel na de publicatie van het onderzoek regionaal, nationaal en internationaal navolging. Het onderzoek onderstreept het belang van regionale samenwerking en goede communicatie in het medische netwerk. Zo werd het onderzoek een project van iedereen en maakten alle deelnemende ziekenhuizen zich samen sterk om de zorg voor hun patiënten beter te maken.