Onderzoek brengt behandeling artrose mogelijk stap dichterbij

Lees ons jaarverslag online

Het Erasmus MC is gestart met een onderzoek naar de mogelijke behandeling voor artrose met vitamine K. Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening.

Onderzoek brengt behandeling artrose mogelijk stap dichterbij

Het Erasmus MC is gestart met een onderzoek naar de mogelijke behandeling voor artrose met vitamine K. Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening. In Nederland zijn er meer dan een miljoen mensen met artrose in één of meerdere gewrichten, een aantal dat door de vergrijzing nog verder zal stijgen. Tot op heden bestaan er geen genezende behandelingen voor artrose. Voor de maatschappij brengt dit grote kosten met zich mee, met name dure gewricht vervangende operaties. Elk jaar worden er in Nederland gemiddeld 50.000 van dergelijke operaties uitgevoerd.

Als vitamine K een effectieve behandeling blijkt te zijn voor artrose, zouden de kosten per patiënt voor vitamine K slechts 300 euro per jaar bedragen. Daarnaast zou vitamine K snel ingezet kunnen worden: het is al goedgekeurd als supplement en medicijn bij bloedstollingsproblemen en kan snel beschikbaar worden gemaakt voor patiënten. Het onderzoek, waarin artrosepatiënten vitamine K innemen en worden gemonitord op de effecten hiervan, wordt in 2024 verder uitgerold.