Kinderen met hartafwijkingen in beweging dankzij slimme technologie

Lees ons jaarverslag online

In Nederland leven ongeveer 25.000 kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Voor de kinderen en hun families is een hartafwijking een aanzienlijke uitdaging die voor angst en onzekerheid kan zorgen.

Kinderen met hartafwijkingen in beweging dankzij slimme technologie

In Nederland leven ongeveer 25.000 kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Voor de kinderen en hun families is een hartafwijking een aanzienlijke uitdaging die voor angst en onzekerheid kan zorgen. De angst voor klachten als gevolg van intensief bewegen kan kinderen ervan weerhouden om tikkertje te spelen op het schoolplein of om te gaan sporten, terwijl zulke activiteiten van cruciaal belang zijn om gezond en sociaal op te groeien. Het is belangrijk om deze kinderen aan te moedigen toch te bewegen, omdat het hun fysieke en mentale welzijn bevordert en daarnaast preventief werkt tegen complicaties en andere hart- en vaatziektes.

Het team van de kindercardiologie voerde de afgelopen jaren intensieve gesprekken met kinderen met een hartafwijking en hun ouders. Uit die gesprekken bleek dat zowel kinderen als hun ouders informatie willen over signalen van het hart waar ze op moeten letten tijdens het sporten. Daarnaast is er behoefte aan feedback. Geruststelling is belangrijk, zodat kinderen zonder zorgen kunnen bewegen.

In het kader van Healthy Start, een Convergentie programma, is in 2023 gekeken naar nieuwe manieren om kinderen met hartafwijkingen aan te moedigen om met plezier en vertrouwen te sporten. De kinderen die deelnemen aan het onderzoek kunnen gebruik maken van smartwatches, shirts met sensoren en apps die hun hartslag meten. De apparatuur kan het hartritme monitoren tijdens het sporten en feedback geven of het ritme normaal is, wat een geruststelling betekent voor kinderen en hun ouders. De eerste resultaten laten zien dat met name de slimme ecg shirts de hartslag bij sportende kinderen betrouwbaar kunnen meten. Het polsbandje kan over langere periodes, en juist in rust en slaap betrouwbaar hartritme meten. De kinderen geven aan dat de twee apparaatjes comfortabeler zijn dan de Holter-kastjes waar nu hartritme thuis mee wordt gemeten. Samen met de faculteit Industrieel Ontwerp van de TU Delft worden deze apparaatjes doorontwikkeld, zodat ze nog betrouwbaarder worden. Dit zal de basis vormen van een slim digitaal platform waarin kinderen met een hartafwijking en hun ouders worden geïnformeerd, gestimuleerd en ondersteund in een actieve levensstijl.