Thuismonitoring bij hartfalen

Lees ons jaarverslag online

Thuismonitoring bij hartfalen verbetert de leefkwaliteit van hartpatiënten en zorgt voor minder ziekenhuisopnames. Zorg op maat verbetert het welbevinden van patiënten.

Thuismonitoring bij hartfalen

Thuismonitoring bij hartfalen verbetert de leefkwaliteit van hartpatiënten en zorgt voor minder ziekenhuisopnames. Zorg op maat verbetert het welbevinden van patiënten. Het gebruik van en onderzoek naar de werking van hightech cardiologische zorg is een voorbeeld van passende patiëntenzorg en de zorg van de toekomst. Patiënten voeren meer zelf de regie door thuis hun drukken te meten met de zogenoemde CardioMEMS. . De metingen die patiënten thuis doen worden automatisch doorgestuurd naar het Erasmus MC en zijn een maat voor de hoeveelheid vocht in het hart en lichaam. Op afstand kan hierdoor onder andere de hoeveelheid plasmedicijnen worden afgestemd om zo ziekenhuisopnames vanwege teveel vocht te voorkomen.

De studie test of het gebruik van deze techniek de levenskwaliteit van patiënten verbetert en of het leidt tot minder opnames in het ziekenhuis. Met het oog op het groeiend aantal patiënten met hartfalen de komende jaren neemt de druk op de zorg toe: het aantal mensen met hartfalen verdubbelt elke tien jaar. De resultaten zijn veelbelovend: patiënten die deelnamen aan het onderzoek gaven een relevante stijging in kwaliteit van leven aan en het aantal ziekenhuisopnames daalde met 40 procent. Het onderzoek en het gebruik van de CardioMEMS vormen een voorbeeld van passende patiëntenzorg en technische innovatie met telemonitoring, waarbij het welzijn van de patiënt toonaangevend is en de druk op de zorg wordt verminderd.