Minder controles na darmchirurgie

Lees ons jaarverslag online

In 2023 ontvingen onderzoekers van de afdeling Heelkunde subsidie van het KWF voor hun onderzoek ‘Patient-empowered Remote Oncology: The Prospective Multicentre Implementation Study – The PROMISE project’.

Minder controles na darmchirurgie

In 2023 ontvingen onderzoekers van de afdeling Heelkunde subsidie van het KWF voor hun onderzoek ‘Patient-empowered Remote Oncology: The Prospective Multicentre Implementation Study – The PROMISE project’. Het onderzoek focust op minder controles in het ziekenhuis na darmchirurgie voor patiënten met darmkanker.

Patiënten die geopereerd zijn aan darmkanker komen in de huidige situatie jarenlang fysiek naar het ziekenhuis voor controles van onder andere hun bloedwaarden. Voor veel mensen betekent dit een fysieke en mentale belasting.

Binnen het onderzoek van ‘The PROMISE’ hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis, maar kunnen ze thuis bloed afnemen met nieuwe apparatuur om die gegevens eenvoudig naar het ziekenhuis te versturen. Daarnaast wordt hen systematisch naar hun kwaliteit van leven gevraagd. De onderzoekers willen hiermee de autonomie van de patiënt versterken en de capaciteit in het ziekenhuis verhogen.

In het onderzoek is het programma Digitaal Verbonden de brug tussen patiënten, zorgverleners, data en het Erasmus MC. Patiënten worden gemonitord en kunnen via de patiënten app hun eigen resultaten en uitslagen thuis bekijken.