Maatschappelijke ontwikkelingen

Lees ons jaarverslag online

De toegankelijkheid van de zorg staat onder druk door een krappe arbeidsmarkt in combinatie met een stijgende zorgvraag door vergrijzing, een toename van overdraagbare én niet-overdraagbare aandoeningen en door nieuwe therapeutische mogelijkheden.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De toegankelijkheid van de zorg staat onder druk door een krappe arbeidsmarkt in combinatie met een stijgende zorgvraag door vergrijzing, een toename van overdraagbare én niet-overdraagbare aandoeningen en door nieuwe therapeutische mogelijkheden. Klimaatveranderingen en globalisering leiden daarnaast tot meer en nieuwe ziekten én vragen om duurzame oplossingen – de zorg laat een grote CO2 footprint na.

Oorlogen en andere rampen elders in de wereld zetten de betaalbaarheid van de zorg nog extra onder druk – denk aan de exponentieel gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en daardoor de grote loonkostenstijging.

Dit alles vereist preventie om de zorgvraag in te dammen en versnelde innovatie om de zorg efficiënter en effectiever te maken. Het Erasmus MC zet daarom volop in op innovatie, duurzaamheid en slimmer werken.