Onderzoek

Lees ons jaarverslag online

Wetenschappelijk onderzoek is een dragende kerntaak van het Erasmus MC waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde bevolking en aan excellente zorg.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is een dragende kerntaak van het Erasmus MC waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde bevolking en aan excellente zorg. Naast het klinische patiëntgebonden onderzoek vindt er binnen het Erasmus MC ook fundamenteel onderzoek plaats binnen de thema’s Biomedische Wetenschappen en Gezondheidswetenschappen.

Hieronder een bloemlezing van maatschappelijk relevant onderzoek waar onze onderzoekers het afgelopen op verschillende manieren erkenning voor hebben ontvangen:

  • Vier jonge onderzoekers van het Erasmus MC hebben dit jaar een Starting Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen: dr. Julie Nonnekens, dr. Charlotte Cecil, dr. Nitika Taneja en dr. Ali Akyildiz. Met deze prestigieuze Europese beurs kunnen jonge wetenschappers hun onderzoeksprojecten uitbouwen.

  • Neurobiologen Femke de Vrij en Steven Kushner hebben van ZonMW 1 miljoen euro subsidie gekregen voor de ontwikkeling van doelmatige humane hersenorganoïden. Met het geld gaan ze de komende 5 jaar 3D MICrobrains ontwikkelen én wetenschappelijk aantonen dat er betrouwbare medicijntests op kunnen worden uitgevoerd. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van impactvolle, proefdiervrije innovaties.

  • MDL-arts Annemarie de Vries en postdoc Kaushal Parikh (MDL-laboratorium) hebben de Pioneer Award 2022 van de European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO) ontvangen. Deze award is bedoeld om innovatief translationeel wetenschappelijk onderzoek naar Inflammatory Bowel Disease (IBD) te ondersteunen.

  • Dr. Sreya Basu, dr. Tavia Evans, dr. Denise Hilling en dr. Catarina Osorio hebben Stimuleringssubsidies voor vrouwen in Bèta en Techniek ontvangen van NWO. Doel van de subsidie is om gekwalificeerde vrouwen te behouden voor de wetenschap. Dr. Sreya Basu is wetenschapper bij de afdeling Celbiologie en onderzoekt embryonale stamcellen. Dr. Tavia Evans is wetenschapper bij de afdelingen Klinische Genetica en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde, in het Precision Epidemiology lab. Dr. Denise Hilling is oncologisch chirurg en wil met nieuwe technieken voorspellen of een operatie echt nodig is bij patiënten met endeldarmkanker.Dr. Catarina Osorio is wetenschapper bij de afdeling Neurowetenschappen en onderzoekt de vroege ontwikkeling van de hersenen.

  • Medisch historicus dr. Noortje Jacobs heeft een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar project ‘Ons waardevolle lijf’: de morele omgang met lichaamsmateriaal in de moderne geneeskunde. Daarin onderzoekt ze met historische blik hoe de moderne geneeskundige praktijk onze morele houding tot (delen van) ons lichaam heeft beïnvloed. Daarnaast heeft NWO dit jaar zeven ervaren onderzoekers van het Erasmus MC een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend.

  • Kindercardioloog Beatrijs Bartelds heeft een Dekkerbeurs gekregen van de Hartstichting voor haar onderzoek naar een gezonde toekomst voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Bartelds is de eerste kindercardioloog in Nederland die deze Dekkerbeurs voor Clinical Established Investigators krijgt. Met de beurs van ruim bijna € 700.000 kan Bartelds 5 jaar onderzoek doen bij kinderen die geopereerd zijn aan een aangeboren hartafwijking.

  • Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie en hoofd van de afdeling Genetische Identificatie, is uitgeroepen tot de nummer 2 ooit van de wereld in de forensische geneeskunde. In zijn specialisatie van de forensische genetica is hij zelfs de nummer 1 ooit in de wereld.

  • Het Erasmus MC heeft ruim 7 miljoen euro onderzoeksgeld uit het Horizon Europe-initiatief ontvangen. Prof. Neeltje van Haren van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie staat aan het hoofd van het nieuwe FAMILY-consortium, dat ruim 3,1 miljoen euro krijgt. Het doel van haar onderzoek is om te begrijpen waarom kinderen met een ouder met een ernstige psychiatrische aandoening zelf ook een verhoogde kans hebben om op volwassen leeftijd psychiatrisch ziek te worden. Dr. Judith Rietjens en dr. Ida Korfage van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg gaan een onderzoeksproject leiden genaamd 4D PICTURE, met een budget van ruim 2 miljoen euro. Het doel van het project is om beslishulpen die kankerpatiënten ondersteunen bij het maken van complexe behandelkeuzes te verbeteren.

  • Kinderdermatoloog prof. Suzanne Pasmans heeft zaterdag de Zeldzame Engel Award van de patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen gewonnen, voor haar inzet voor kinderen met de zeldzame huidziekten.

  • Aan hoogleraar Endocrinologie Aart Jan van der Lelij is de Geoffrey Harris Award van de European Society of Endocrinology (ESE) uitgereikt. In zijn openingsspeech van het ESE-congres heeft prof. Van der Lelij benadrukt dat het belangrijk is dat endocrinologen aangesloten blijven bij wetenschappelijk onderzoek. Zowel bij studies naar zeldzame aandoeningen, als bij onderzoek naar volksziekten als obesitas en diabetes.

  • Neurowetenschappers prof. Chris de Zeeuw, dr. Devika Narain en dr. Christos Strydis hebben 3 miljoen euro ontvangen voor hun bijdrage aan het consortium the Dutch Brain Interface Initiative. Het consortium heeft van het ministerie van OCW een Zwaartekrachtsubsidie gekregen van bijna 22 miljoen euro.

  • Hoogleraar en internist prof. Liesbeth van Rossum heeft een Zwaartekrachtsubsidie van het ministerie van OCW ontvangen voor haar studies naar stress en stress-gerelateerde ziekten, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en mentale ziekten.

  • Artrose-hoogleraar prof. dr. Sita Bierma-Zeinstra heeft een ERC Advanced Grant in de wacht gesleept van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar het ontstaan van heupdysplasie bij kinderen. Kinderen met heupdysplasie lopen groot risico op heupartrose op jongvolwassen leeftijd.

  • Promovenda Linda Al-Hassany heeft de eerste prijs van de Nederlandse L’Oréal-Unesco For Women in Science Rising Talent Awards gewonnen voor haar onderzoek naar migraine.

  • Uroloog dr. Tahlita Zuiverloon van het Erasmus MC Kanker Instituut heeft samen met Amerikaanse onderzoekers een prestigieuze R01-grant binnengehaald. Het team krijgt 3 miljoen dollar voor onderzoek naar de biologie van chemoresistentie bij blaaskanker.

  • Klinisch technoloog Patrick Tang krijgt de Mozaïek 2.0 beurs van NWO. Met deze beurs kan hij van start met zijn promotieonderzoek naar nieuwe MRI-technieken om kwaadaardige hersentumoren beter in beeld kunnen brengen.

  • Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een wereldwijd onderzoek 12.111 gebieden op het menselijk genoom gevonden die bepalend zijn voor lichaamslengte. Samen verklaren deze gebieden zo’n 40 tot 50 procent van de lengteverschillen in Europese populaties. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Nature.

  • Het boegbeeld van de echografie in Nederland, zo noemen vakgenoten prof. dr. ir. Ton van der Steen van het Erasmus MC. Op 11 oktober 2022 kreeg hij de hoogste internationale erkenning in zijn vakgebied, de Lord Rayleigh Award.

  • Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een genetische mutatie ontdekt die verantwoordelijk is voor een ernstige vorm van voedselallergie. Het is voor het eerst dat een dergelijke mutatie is gevonden die deze vorm van allergie veroorzaakt.

  • Het SWITCH-consortium kreeg op 3 november een Parel van ZonMw. De SWITCH-trial die tijdens de coronapandemie vanuit het Erasmus MC is opgestart, bewees dat het goed mogelijk is om na een eerste coronavaccinatie met Janssen vervolgens te wisselen naar het Moderna of Pfizer vaccin. Het combineren van de verschillende vaccins leidt zelfs tot een betere bescherming.

  • Prof. dr. Roland Kanaar, hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Erasmus MC, heeft de Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek ontvangen. De jury roemt zijn doorzettingsvermogen op een fundamenteel onderzoeksgebied dat niet in de brede belangstelling staat, namelijk DNA-reparatie.

  • Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten, onderzoeker op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, heeft van de Amerikaanse Cure Starts Now Foundation een subsidie ontvangen van ruim 400.000 dollar voor nieuw en uniek onderzoek dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve nucleaire therapieën voor kinderen.